Radioterapia moderna inseamna efecte adverse minime

Radioterapia este un tratament loco-regional al cancerului, avand doua scopuri: curativ sau paliativ. Radioterapia poate fi indicata ca tratament definitiv (curativ), cand celulele tumorale sunt distruse complet si boala nu mai reapare, sau tratament paliativ, cand vindecarea nu este posibila.

Mai multe detalii

PET CT si Scintigrafia- pentru un diagnostic oncologic corect

În Centrul de Medicină Nucleară din Brașov se fac investigații din sfera Medicinii Nucleare, respectiv Medicina Nucleară clasică, Scintigrafiile, în speță Scintigrafiile Osoase și Scintigrafiile Cardiace, precum și ganglionul santinelă, detecția ganglionului santinelă. Cam acestea sunt cele trei mari câmpuri de bătălie pe partea de Scintigrafie, iar cap de gamă în Medicina Nucleară este PET-CT-ul. Această secție are și PET-CT, tomografie cu emisie de pozitroni, cuplată cu Computer Tomografia.

Mai multe detalii

Opinia radioterapeutului in abordarea multidisciplinara a tratamentului din cancerul pulmonar

Abordarea multidisciplinara a cancerelor pulmonare este importanta pentru decizia terapeutica, in vederea unei strategii optime si individualizate pentru fiecare pacient. Avand in vedere progresele foarte rapide ale metodelor de tratament actuale (atat in ceea ce priveste chirurgia, radioterapia sau tratamentele sistemice) dar si tehnicilor de diagnostic si stadializare, discutarea cazurilor in cadrul comisiilor de decizie terapeutica („tumor board”) a devenit esentiala.

Mai multe detalii

Amanarea tratamentului nu este o optiune deoarece cancerul poate progresa

Amânarea tratamentului, atunci când există indicația clară pentru radioterapie, aduce cu sine o mulțime de riscuri. Boala poate progresa, iar șansele pentru obținerea controlului local sau efectuarea unui tratament cu viză curativă scad. De asemenea, toxicitățile asociate iradierii unor volume tumorale extinse sunt mai mari și mai greu de suportat de către pacient.

Mai multe detalii

Ecografia musculoscheletala

Ecografia musculoscheletala este utilizata din ce in ce mai frecvent pentru diagnosticarea unor afectiuni ale aparatului locomotor si poate fi considerata ca o “prelungire a degetelor clinicianului”, intotdeauna venind ca o tehnica adjuvanta in sprijinul acestuia.

Mai multe detalii

Cand se recomanda fibroscopia

Orice examinare ORL ar trebui sa includa si o fibroscopie NFL indiferent de varsta, la profesionisti vocali (cantareti sau profesori), la fumatori, consumatori de alcool, sau pacienti expusi la noxe, deoarece o simpla raguseala, scadere de auz sau o durere de cap, poate ascunde un diagnostic mult mai complex. decat ar parea initial.

Mai multe detalii

Radioterapia pediatrica

Radioterapia pediatrica nu se deosebeste cu foarte mult de radioterapia pentru adulti, dar, desigur, are anumite particularitati. Este o parte a tratamentului pentru afectiunile oncologice si face referire la tratamentul cancerului adresat copiilor.

Mai multe detalii

Totul despre accidentul vascular cerebral

Una dintre cele mai frecvente afectiuni in Romania este accidentul vascular cerebral. Este prima cauza de mortalitate in randul adultilor la noi in tara, pe acelasi nivel cu bolile coronariene (conform statisicilor OMS), dar si cea mai frecventa cauza de invaliditate.

Mai multe detalii

Radioterapia Externă

În general, acest tratament se utilizează în scop curativ sau paliativ în tumorile maligne, dar poate fi recomandat și în tumori benigne (non-canceroase), boli osteoarticulare (pinteni calcaneeni, Dupuytren, Lederhosen, gonartroze, coxartroze etc) și diverse alte afecțiuni inflamatorii, vasculare sau chiar endocrine.

Mai multe detalii

Cum facem față stresului?

Cauzele stresului pot fi externe, precum decesul unei persoane iubite, pierderea locului de muncă sau șomajul. In cazul celor interne, putem vorbi despre frica și nesiguranța, așteptările nerealiste și perfecționismul, schimbarea de orice fel.

Mai multe detalii

Puncția tiroidiană cu ac fin

Puncția tiroidiană este o procedură minim invazivă, de mare acuratețe, ce aduce informații esențiale pentru diagnosticul precoce al cancerului tiroidian. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât rata de vindecare se apropie de 100%.

Mai multe detalii

Radioterapia și efectele ei

Radioterapia, alături de chirurgie, este principala modalitate de tratament local și regional al tumorilor solide. Se estimează ca aproximativ 60-70% dintre pacienții oncologici beneficiază de efectele radioterapiei pe parcursul tratamentului lor împotriva cancerului.

Mai multe detalii

Ce este un navigator de pacienti?

Ce facem noi, navigatorii? Traducem boala pentru un pacient nou diagnosticat sau ajutăm un pacient care consideră ca nu mai are alternative. Noi suntem cumva o interfață între medic și pacient, între pacient și aparatul birocratic.

Mai multe detalii

RMN - Rezonanța Magnetică

RMN este o investigație extrem de complexă și de mare finețe. Este o metodă de diagnostic neinvazivă, nu iradiază (pentru că nu folosește raze X) și nu are efecte secundare.

Mai multe detalii

Ce este Radiochirurgia Stereotactică ?

În ciuda numelui său, radiochirurgia stereotactică este o procedură non-chirurgicală care folosește radiații precis direcționate în doze mult mai mari, dar într-un număr mic de ședințe, comparativ cu radioterapia tradițională. Acest tratament este posibil numai datorită dezvoltării tehnologiilor avansate care permit o dozare maximă a radiației, dar protejând în același timp țesutul sănătos înconjurător.

Mai multe detalii

PET-CT - Examinarea care salvează vieți

Examinarea PET-CT permite diagnosticarea timpurie şi identificarea precisă a cancerului, precum şi extinderea acestuia (metastaze, ganglioni limfatici). În timpul tratamentului şi după terminarea acestuia, PET-CT poate evalua dacă terapia a avut succes, arătând o scădere a utilizării glucozei de către tumoră.

Mai multe detalii

Când și de ce apare atacul de panică

De ce se produc aceste atacuri de panică? Ele au loc în cadrul diferitelor tulburări anxioase. Anxietatea, la rândul ei, este de fapt o „teamă fără obiect” și se diferențiază de frică pentru că aceasta din urmă este un răspuns la o cauză cunoscută.

Mai multe detalii

Protecția pielii și verificarea alunițelor sunt importante chiar și în timpul iernii!

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dumneavoastră în această iarnă este să vă verificați pielea, acest aspect fiind de cele mai multe ori neglijat în această perioadă. Cancerul de piele se poate dezvolta în orice moment și de aceea măsurile de protecție solară și controalele regulate ale pielii nu trebuie neglijate în timpul lunilor mai reci.

Mai multe detalii

Importanța diagnosticului precoce în afecțiunile gastroenterologice

”Pot să spun că 6 pacienți din 10 vin cu suferința difuză abdominală. Doar intervenindu-se într-un anumit spectru, doar prin condițiile de viață și alimentație, această suferință, incredibil dar adevărat, poate fi rezolvată, dar nu numai în sensul să nu mai aibă durere, alte simptome, ci chiar să vină să-ți spună: “Mă simt bine!”

Mai multe detalii

Diagnosticarea cu certitudine a cancerului - o cursă contratimp

Care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă pacientul la care există suspiciunea de cancer? Primul lucru este o consultație la un doctor de specialitate. De cele mai multe ori nu este suficient pentru că prima consultație poate să implice alte consultații secundare, care sunt fie medicale fie mai ales imagistice, investigații. În final se acumulează un dosar destul de stufos, de care răspunde medicul curant, cel care ulterior va prezenta cazul.

Mai multe detalii

Trombofilia: între modă și realitatea medicală

Infertilitatea primară sau secundară reprezintă o adevarată problemă de sănătate care în ultimele 2-3 decenii preocupă din ce în ce mai mult atât specialiștii în domeniu (specialiști de medicină reproductivă, obstericieni, geneticieni, hematologi, endocrinologi, psihologi) dar mai ales cuplurile aflate la vârsta reproductivă.

Mai multe detalii

Luna prevenției cancerului la sân

Luna octombrie este luna prevenției cancerului la sân, de aceea Centrul Medical Neolife București oferă un discount de 25% pentru toate investigațiile de screening mamar – mamografie sau mamografie cu tomosinteză

Mai multe detalii