Ce este RMN ? (Rezonanta Magnetica Nucleara)

Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) este o metodă imagistică de înaltă performanţă, neinvazivă şi neiradiantă, care utilizează un câmp magnetic puternic pentru a obţine detalii de finete a diverselor structuri componente ale corpului uman. Prin RMN pot fi investigate toate organele, metoda fiind de elecţie în afecţiunile sistemului nervos, genitale şi musculoscheletale.

În anumite cazuri (cu excepţia pacienţilor cu insuficienţă renală avansată) pacienţilor li se poate administra o substanţă de contrast paramagnetică, pentru a caracteriza şi delimita leziunea şi pentru a o putea diferenţia de alte tipuri de patologii. Reacţiile alergice la substanţa de contrast paramagnetică sunt foarte rare.

Centrul Medical Neolife Bucuresti își completează departamentul de imagistică cu un dispozitiv RMN de înaltă performanță, Signa Explorer 1,5 T , produs de General Electric

În funcţie de regiunea studiată, o investigaţie standard poate dura între 20 şi 60 de minute, dar se poate prelungi în funcţie de zona examinată.

Investigaţia nu necesită o pregătire specială a pacientului (examinări prealabile, diete sau medicamente).

Pacientul va intra în sala de examinare fără bijuterii, ceasuri, carduri bancare, aparate auditive – acestea se pot deteriora din cauza câmpului magnetic puternic sau pot interfera cu acesta.

În timpul investigaţiei RMN, pacientul stă întins pe o masă mobilă care este introdusă într-un tunel. Pacientul nu va simţi niciun disconfort, dar va auzi anumite sunete produse de aparat (intermitent sau continuu). Pe intreaga durată a examinării, pacientul va fi sub observaţia operatorului care efectuează investigaţia şi va putea vorbi cu acesta.

Informatii necesare pentru invesitgatia RMN

Înainte de efectuarea RMN trebuie informat medicul specialist dacă:

  • pacientul este alegic la medicamente (substanţa de contrast folosită nu conţine iod) iar dacă există antecedente de alergie la substanţa de contrast folosită pentru RMN, se recomandă informarea medicului specialist înainte de efectuarea testului
  • pacientul are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat în corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice în ureche sau pe sprâncene sau orice fel de implanturi sau proteze medicale (de exemplu pompa cu injectometru); de asemenea trebuie informat medicul dacă pacientul lucrează cu metale sau dacă recent a suferit o intervenţie chirurgicală pe vasele sanguine; în anumite cazuri este contraindicată efectuarea RMN. În cazul pacienţilor purtători de proteze metalice, stenturi etc. este important ca medicul care solicită investigaţia să precizeze dacă materialele din care sunt confecţionate protezele sunt compatibile RMN;
  • pacienta prezintă un dispozitiv intrauterin (DIU); acest lucru poate contraindica efectuarea testului;
  • pacientul suferă de claustrofobie. Claustrofobia (frica de spaţii mici, închise) reprezintă o contraindicaţie relativă. Pentru prevenire se recomandă o pregătire prealabilă, care poate fi făcută de medicul curant, la recomandarea specialistului în imagistică – se poate asigura o sedare care să permită examinarea. Sedarea pacientului este o procedură ce necesită prezenţa unui medic anestezist, monitorizarea pacientului precum şi asumarea tuturor riscurior pe care le implică. Dacă medicul trimiţător nu a recomandat sedare iar examenul nu se poate realiza pentru că pacientul este claustrofob sau agitat, atunci radiologul poate recomanda reluarea examenului cu sedare realizată obligatoriu de un anestezist;
  • pacientul prezintă alte afecţiuni ca disfuncţii renale ce pot contraindica efectuarea unei RMN cu substanţă de contrast;
  • dacă pacientul prezintă orice fel de patch, deoarece RMN poate cauza arsură la nivelul regiunii.

O altă situaţie particulară este reprezentată de patologia maternă din timpul sarcinii. Deşi până în prezent nu au fost dovedite efecte adverse ale acestui tip de investigaţie, în primele trei luni de sarcină RMl trebuie evitată – examinarea se poate face numai dacă beneficiul adus este mai mare decât riscul la care se supune fătul. Dacă investigaţia este totuşi necesară, medicul curant împreună cu medicul radiolog vor aprecia raportul risc/beneficii şi vor decide oportunitatea examinării.

Modul de efectuare a investigatiei RMN

Investigaţia RMN este efectuată de către medicul specialist radiolog.

Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal (dispozitive pentru auz, plăci dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de păr), deoarece există riscul ca aceste obiecte să fie atrase de către magnetul folosit pentru efectuarea examinarii.

Pacientul va trebui să se dezbrace complet în funcţie de regiunea examinata (în anumite cazuri pacienţii pot păstra o parte din haine, dacă nu incomodează). Pacientul va folosi un halat de unică folosinţă furnizat de către clinică. În cazul în care se permite păstrarea unor haine, pacientul va trebui să golească buzunarele de monede, telefoane sau carduri (exemplu cărţi de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscripţionate, deoarece prin investigaţia RMN se pot demagnetiza.

În timpul examinarii, pacientul se va întinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezintă scanner-ul aparatului. Capul, toracele şi membrele pot fi fixate cu nişte dispozitive (antene) pentru a menţine pacientul nemişcat. Masa va aluneca în interiorul unui dispozitiv care conţine magnetul. Un dispozitiv în formă de colac (antena) poate fi plasat peste sau în jurul regiunii care urmează să fie scanată.

În interiorul scannerului, pacientul va auzi un ventilator şi va simţi aerul mişcându-se. De asemenea, se mai pot auzi diverse zgomote care sunt rezultatul scanării. Aparatul are în dotare căşti şi dopuri pentru urechi pentru a reduce din zgomot.

Este foarte important ca pacientul să nu se mişte în timpul scanării. De asemenea, pacientul va fi rugat să îşi ţină respiraţia pentru scurte perioade de timp. În timpul efectuării testului, pacientul va fi închis în camera de scanat, însă medicul specialist va supraveghea pacientul prin intermediul unei ferestre transparente. Pacientul va comunica printr-un microfon cu medicul ce efectuează investigaţia.

În cazul în care este necesară utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrată la nivelul venelor periferice ale braţului pacientului. Substanţa de contrast va fi administrată în 1 până la 2 minute.

În cazuri rare, pot apărea:

  • furnicături la nivelul cavităţii bucale în cazul în care pacientul prezintă dentiţie de metal;
  • încălzirea zonei care se examinează; acest lucru este normal. Medicul specialist trebuie informat dacă apare senzaţie de greaţă, vomă, cefalee, ameţeală, durere sau dificultăţi de respiraţie.

DE REŢINUT! - Investigaţia RMN este o investigaţie complexă şi lipsită de durere.​

Eliberarea rezultatului

Rezultatul scris va fi eliberat în 48-72 de ore din momentul efectuării investigaţiei.

Rezultatul se eliberează pe baza actului de identitate.

Informatii pentru programare investigatie si ce acte sunt necesare

Programările se fac la numărul de telefon: 021 9230 numai în momentul în care aveţi o recomandare scrisă din partea unui medic.

Acte necesare în momentul prezentării la programare:

  • act de identitate
  • bilet de trimitere (fişă de solicitare RMN, dacă este cazul)
  • istoric medical (orice investigaţie sau consultaţie privind evoluţia bolii)
  • analize de sânge: creatinină serică şi uree serică.

Avantaje Rezonata Magnetica

Timp scurt de achizitie a imaginilor datorita gradientilor disponibili si antenelor performante

Imagini de inalta rezolutie prin utilizarea antenelor de suprafata pentru toate segmentele corpului, in special pentru articulatii.

Aplicatii ale investigatiei RMN

Evaluarea eficienta morfologica si functionala prin:

  • imagerie de difuzie (prelucrare imagini de tip PET/CT)
  • studii de incarcare dinamica cu substanta de contrast paramagnetica pe intreg corpul cu sectiuni de grosime pana la 1 mm ce permit prin postprocesarea reconstructii multiplanare dedicate parenchimului si vaselor , cu detalii de microvascularizatie a diferitelor procese patologice
  • studii de flux a lichidului cefalorahidian pe cale normala.

Evaluarea prin secvente dedicate a leziunilor incipiente ale cartilagiului articular si urmarirea refacerii lui dupa tratamente administrate intraarticular.

Evaluarea microhemoragiilor si a componentei venoase a malformatiilor vasculare cerebrale prin secvente de gradient efectuate cu sectiuni foarte fine.

Examinarea colonului cu evidentierea lumenului si peretilor cu evaluarea extensiei parietale si extraparietale a unor eventuale procese patologice simultan cu scanarea ficatului pentru leziuni concomitente.

Examinarea aparatului urinar cu urografie RM ce ofera imagini similare urografiei clasiceb fara si cu injectarea de substanat de contrast paramagnetica simultan cu evaluarea vascularizatiei si functiei renale prin prisma incarcarii parenchimatoase si eliminarii substantei de constrast pe caile urinare.

Declaratii ce trebuie completate de pacient inaintea investigatiei RMN

Echipa medicala a departamentului de Imagistica - RMN Neolife Bucuresti