CT – Tomografia computerizata

Tomografia computerizata este o metoda de investigatie imagistica extrem de precisa si nedureroasa, care foloseste radiatia X pentru a obtine imagini de inalta rezolutie ale organelor interne.

Prin recombinarea imaginilor obtinute cu ajutorul unui software performant, este posibila reconstructia tridimensionala a diferitelor organe, a sistemului vascular sau a articulatiilor, a coloanei vertebrale, ceea ce permite analizarea anatomica integrala si din punct de vedere functional.

Cantitatea de radiatie X emisa de aparat este optimizata de aparat pentru a obţine maxim de informatie cu iradierea minima a pacientului.

Pentru anumite tipuri de examinari CT este necesara pregatirea pacientului inainte de procedura, prin administrarea orala de substanta de contrast si/sau injectarea intravenoasa a unei substante de contrast in cea de-a doua parte a examinarii, pentru diagnosticul corect si complet al afectiunilor investigate.

In mod obisnuit, o investigatie CT se desfasoara pe parcursul a 15-20 de minute. Exista restrictii de examinare CT la femei insarcinate in primele 3 luni de sarcina, exceptie facand cazul in care viata mamei depinde de examinarea CT (de exemplu in cazul unui anevrism cerebral rupt).

Maro Mirvald

Dr. Maro Mirvald
Medic Specialist