grup de suport pentru pacienti cu cancer

Ce te-a determinat să alegi radioterapia?

Particularitatea radioterapiei este dată de echipă. Nu e singura, în multe dintre specialitățile medicale ai nevoie de sprijinul unei echipe, dar în radioterapie ai o echipă complexă formată din medici, fizicieni, tehnicieni, asistenți și așa mai departe. Iar relația dintre medic și fizician, ideal ar fi să fie una aproape perfectă. Pasiunea mea, încă din liceu, pentru fizică m-a apropiat mult de fizicieni, de limbajul lor, de înțelegerea din punct de vedere al fizicii, al radioterapiei și atunci mi-a fost mult mai ușor să o aleg, pe de o parte. Pe de altă parte, radioterapia e o unealtă extrem de potentă în lupta împotriva cancerului și firește, ești motivat de rezultatele, posibilele rezultate pe care le poți obține.

Ești specializat pe un segment oncologic?

Nu, dar recunosc că într-o ierarhie a localizărilor mai dorite spre a fi tratate, prostata e pe primul loc. Dar nu, momentan cel puțin în centrele din România, nu poți să te supraspecializezi pe radioterapie. Ar însemna să fie nevoie de mult prea mulți specialiști, pe care nu-i avem. Nu ne permitem să ne limităm la o singură specializare, ci trebuie să le abordăm pe toate.

E posibilă supraspecializarea în centrele din străinătate?

În centrele din străinătate, atât oncologii medicali, colegii care tratează cancerul prin chimioterapie și nu numai, tratamente sistemice, de regulă sunt specializați pe o anumită localizare pentru că sunt și mai mulți, nu au atât de mulți pacienți per fiecare medic și atunci își permit luxul de a se limita la tratamentul unei anumite afecțiuni. La noi încă nu putem să ne permitem acest lux.

Ai participat la cursuri în străinătate, te-ai gândit vreodată să profesezi în altă țară? Ce te-a determinat să rămâi în România?

Da, firește că m-am gândit la această posibilitate. Am avut posibilitatea de a rămâne, probabil sentimentul că tratezi pacienții români, le trăiești și împărtășești emoția în România și în limba mea m-a făcut să rămân. Nu e încă tranșat subiectul, de curând am avut ocazia să dau curs unei invitații, dar cred că o să rămân să-i tratez pe ai noștri.

Ce te motivează în jobul tău?

Nu e un singur lucru, e satisfacția că faci ceea ce îți place. Până la urmă tratamentul este eficient sau nu, îl poți cuantifica, dar ceea ce este important este ceea ce livrezi înainte de tratament, e speranța, încrederea că au bătut la ușa potrivită și asta contează cel puțin la fel de mult ca tratamentul ulterior. Aici lucrăm cu cele mai bune aparate, aparate cu care lucrează cei care ne scriu nouă cărțile, e satisfăcător...

Mă motivează absolut fiecare detaliu, de când parchez mașina și până plec de aici, fiecare detaliu mă motivează și îmi place. Dar ceea ce simt că transmit pacienții contează cel mai mult, de la limbajul verbal, nonverbal, licăr din privire, arcuirea buzelor,e o chestie fantastică...

Dacă nu ar fi fost radioterapia sau medicina, ar fi fost medicina, sigur.

Tata este medic, mama este farmacist, Târgu Mureș este un centru medical universitar relativ mic, lumea medicală este foarte închegată, deci am luat contact încă de mic cu acestă profesie. Cochetam la un moment dat cu fizica, dar probabil le făceam pe amândouă. Dacă nu era radioterapia, era cardiologia intervențională sau neurochirurgie supraspecializată pe orice zonă a creierului...

Dr. Lucian Bratu
Medic Specialist Radioterapie

www.radioterapie.info