stresul la locul de munca

Stresul este o reacție psihologică care se poate manifesta și la nivel fizic, prin care trecem cu toţii.

O cantitate mică de stres poate fi bună, pentru că ne motivează să ieșim din zona de confort. Dar intamplările de zi cu zi, cum sunt ședințele la locul de muncă, munca in exces, lipsa banilor pentru plata facturilor, ne imping spre un nivel mare de stres și de multe ori cedăm nervos.

Creierul este dotat cu un sistem de alarmă. In momentul in care acesta simte o ameninţare, in corpul nostru se eliberează o serie de hormoni care duc la mărirea ritmul cardiac și la cresterea tensiunii arteriale.

Cauzele stresului pot fi externe, precum decesul unei persoane iubite, pierderea locului de muncă sau șomajul. In cazul celor interne, putem vorbi despre frica și nesiguranța, așteptările nerealiste și perfecționismul, schimbarea de orice fel.

In timp stresul devine o problemă majora pentru sanatatea noastră. Efectele stresului asupra ogranismului pot duce la: slabirea sistemului imunitar, insominie, dureri de cap, dureri de stomac, depresie, probleme cu greutate, etc

Din acest motiv, este bine să cunoști modul în care simptomele stresului se manifestă, pentru a cere ajutorul unui specialist.

Există numeroase metode prin care poti sa ţii sub control stresul. Mulţi oameni incearcă sa scape de stres prin practici de respiraţie profundă, yoga, meditaţie sau plimbările in natură.

De asemenea sunt soluţii pe care le poţi face și in interiorul caminul: dansul, masajul, gătitul sau vizionarea unei comedii.

Conform studiilor, somnul inainte de ora 24 ajută organismul să elibereze un hormon numit melatonină. Acest hormon imbunătăţește calitatea somnului si ne ajută sa ne trezim mult mai odihniţi.

Menţinerea unui stil de viată sanatos prin exerciţiile fizice regulate si o alimentaţie corectă, scad nivelul de stres din organism și ne oferă o viaţa indelungată alaturi de cei dragi.

Alexandra Stoica
Specialist Marketing
Centrul Medical Neolife