RMN - Imagistica Medicala la Centrul Medical Neolife Bucuresti

Imagistica medicală este indispensabilă în diagnosticul din zilele noastre. Imagini ale corpului uman extrem de importante pentru medicii specialisti pot fi obtinute prin scanarea IRM (Imagistică prin Rezonanţă Magnetică) sau cum este mai bine cunoscut, prin RMN (rezonanţa magnetică nucleară)

Ce este RMN și cât de elocvente sunt rezultatele obținute pentru un diagnostic corect?

RMN este o investigație extrem de complexă și de mare finețe. Este o metodă de diagnostic neinvazivă, nu iradiază (pentru că nu folosește raze X) și nu are efecte secundare. Este o investigație extrem de importantă pentru pacient pentru că, în urma ei, i se oferă un tratament cât mai țintit.

În cadrul investigației RMN se poate folosi substanța de contrast pentru a evidenția mai bine anumite zone. În cazul în care există neclarități, substanța de contrast îi ajută pe medici foarte mult. Sunt anumite segmente ale corpului, cum sunt vasele, care nu se văd foarte bine fără substanță de contrast. La fel este și în cazul unei examinări abdominale sau pelvine. De asemenea, în oncologie, în cazul tumorilor, substanța de contrast este indispensabilă.

Dar în foarte multe situații Rezonanța Magnetica oferă suficient de multe informații și fără această substanță de contrast.

Folosirea substanței de contrast implică riscuri?

Substanta de contrast folosită în cadrul examinării RMN are un risc foarte scazut de a produce o alergie specifica. Totodata, în urma investigației nu există efecte secundare. Oricum, decizia de a se folosi substanța de contrast se ia la momentul examinării.

Ce se întamplă mai exact în timpul investigației RMN?

În timpul investigației RMN, pacientul stă întins pe o masă mobilă care este introdusă într-un tunel. Pacientul nu va simți niciun disconfort. O investigație RMN poate dura între 20 și 60 de minute, dar se poate prelungi în functie de zona examinată. Medicul specialist trebuie informat de către pacient înainte de efectuarea investigației, dacă este alergic la medicamente, dacă are în corp părți metalice, dacă sufera de claustrofobie sau dacă are alte afecțiuni în cazul cărora este contraindicat RMN-ul.

Există contraindicații?

Singurele contraindicații absolute sunt legate de prezența în organism a metalelor care nu sunt compatibile cu câmpul magnetic și a stimulatorului cardiac.

O contraindicație relativă este sarcina, cel putin în primele 3 luni.

Care este pregătirea pacientului înaintea efectuării investigației RMN?

Nu există o pregătire prealabilă specială. Singura restricție de alimentație este în cazul examinării abdomenului superior când pacientul este rugat să nu manânce cu câteva ore înainte.