Ce este PET-CT

PET-CT este un echipament integrat de imagistica medicala. Acesta combina doua tipuri de scanare: PET (Tomografia cu emisie pozitronica) folosita pentru obtinerea de date functionale legate de metabolism si functii celulare si CT (Tomografia computerizata) utilizata pentru obtinerea de date morfologice legate de localizarea si raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate.

Scanarea de tip PET-CT este folosita pentru diagnosticarea, localizarea, identificarea stadiului in care se afla tumora si evaluarea eficientei tratamentului in afectiunile oncologice. Echipamentul PET-CT este folosit in special in oncologie si cardiologie.

Discovery 610 HD PET-CT fabricat de General Electric este aparatul folosit in Centrul Medical Neolife Bucuresti, fiind unul dintre cele mai performante aparate existente in lume, proiectat sa efectueze scanari rapide de mare acuratete, cu doze foarte mici de radiatii.

Avantajele PET-CT

 • Imagistica medicala de mare rezolutie care permite o vizualizare perfecta a tesuturilor bolnave
 • Scurteaza durata examinarii
 • Permite diagnosticarea cancerului in stadii timpurii, inaintea altor mijloace de investigatie
 • Permite diagnosticarea precoce a recidivelor si a metastazelor, inclusiv a celor greu detectabile prin celelalte proceduri diagnostice

Importanta PET-CT

 • Examinarea PET-CT permite diagnosticarea timpurie si identificarea precisa a cancerului, precum si extinderea acestuia (metastaze). In timpul tratamentului si dupa terminarea acestuia, PET-CT poate evalua daca terapia a avut succes, aratand o scadere a utilizarii glucozei de catre tumora.
 • PET-CT poate fi folosit si pentru restadializare in cazul reaparitiei cancerului, prin depistarea precoce si localizarea sa. Este util in evaluarea pacientilor care au fost supusi unor interventii chirurgicale sau curelor de radioterapie ce au dus la formarea de cicatrici si denaturarea structurilor anatomice.

In concluzie, PET-CT-ul furnizeaza medicului informatii despre localizarea tumorii si extinderea acesteia, permitandu-i astfel sa va ofere cel mai bun plan de tratament.

Cum se formeaza imaginea PET-CT

Pentru examinarea PET, se foloseste o molecula de glucoza marcata radioactiv cu fluor (18F) – 18F-2 fluoro-2-deoxy-D- glucoza – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activitatii metabolice a tesuturilor si releva modificarile functionale care apar, in multe cazuri, inainte ca modificarile anatomice, structurale sa se produca.

Aparatul PET detecteaza cantitati foarte mici de radiatii pe care le converteste in imagini ale corpului. Nu exista nici o metoda alternativa a examinarii PET, care sa poata furniza aceleasi informatii.

O cantitate mica de FDG este injectata printr-un cateter intravenos. Acest compus nu este toxic, a fost aprobat pentru anumite proceduri medicale si nu au fost raportate efecte adverse.

Dupa aceea, pentru a asigura eficienta examinarii, este necesar sa stati intins pe o canapea, linistit, fara sa vorbiti sau sa va miscati, singur in incapere (fara insotitor), in timpul perioadei de asteptare (60 minute), pana veti fi condus in camera de examinare.

Investigatia PET-CT dureaza in medie 2 ore, din care scanarea (timpul in care stati in aparat) va fi de aproximativ 30-40 de minute.

PET-CT si Oncologia

Scanarea PET isi dovedeste cost-eficienta in oncologie deoarece poate:

 • Sa elimine procedurile invazive, cum ar fi biopsia, prin confirmarea sau infirmarea cancerului.
 • Sa elimine unele proceduri chirurgicale care nu sunt necesare, fiind posibila caracterizarea tesuturilor si localizarea tumorilor.
 • Sa localizeze, prin scanarea intregului organism, metastaze necunoscute anterior acestei investigatii, contribuind la stabilirea starii pacientului, oricand este nevoie.
 • Sa elimine multe teste, deoarece senzitivitatea si specificitatea PET sunt mult mai ridicate in PET decat in orice alta modalitate de diagnostic.
 • Sa imbunatateasca eficienta in timp a terapiei prin abordarea timpurie, datorita detectarii schimbarilor functionale inaintea celor anatomice.

In prezent, in multe tari cu standarde medicale ridicate, PET a devenit un element de baza in oncologie, diagnosticarea devenind mai rapida si mai eficienta, salvand bani, timp si, cel mai important, VIETI.

Echipa departamentului de Medicina Nucleara - PET CT - Neolife Bucuresti