Ce este Ultrasonografia Doppler

Ultrasonografia Doppler foloseste undele sonore pentru a produce imagini ale organelor interne si ale vaselor. Aceasta metoda permite diagnosticarea multor cazuri patologice fara a folosi metode invazive. Ultrasonografia Doppler este, de asemenea, utilizata in monitorizarea problemelor la nivelul sanului, cu o eficienta ridicata. Ultrasonografia sanului – se poate practica la orice varsta, fiind prima alegere inainte de 30-35 ani, datorita densitatii crescute a tesutului mamar, dar si dupa aceasta varsta, atunci cand predomina tesutul adipos (grasos). In acest caz, ecografia reuseste cu succes sa faca un diagnostic diferential intre formatiunile solide (tumorale) si cele chistice.

Examenul ecografic dureaza intre 15-45 minute, in functie de volumul sanului, complexitatea si numarul de leziuni depistate. Se executa cu un transductor special (sonda US) cu frecventa inalta.

La aparatele performante, cu soft 3D-4D, se calculeaza si volumul leziunii, acest lucru permitand urmarirea in timp a efectului terapeutic asupra leziunii.

Metoda se poate utiliza ca examen screening la persoanele cu antecedente familiale de cancer mamar, cunoscut fiind faptul ca acesta se transmite descendent pe linie maternala. Acest lucru impune un examen precoce al sanului, incepand de la varsta de 25 ani.

Examenul ecografic completeaza si nu exclude celelalte tipuri de investigatii imagistice – mamografie / rezonanta magnetica / scintigrafie mamara.Prin ea se pot verifica suspiciunile aparute in celelalte cazuri, fiind o metoda repetitiva in timp si avand avantajul costurilor reduse.

Examenul Ecografic

  • Este o metoda non-iradianta, putand fi utilizata si la gravide si copii/adolescente
  • Este facil, rapid si accesibil
  • Permite ghidarea unor proceduri invazive – punctie-biopsie mamara si evacuatorie – in scop terapeutic
  • Prin utilizarea examenului Doppler Color si Power Doppler, se permite diagnosticul structurilor intens vascularizate (asa cum sunt tumorile)
  • Ofera posibilitatea examinarii portiunii posterioare a glandei mamare, greu de studiat mamografic de cele mai multe ori.

Avantajele examinarii ecografice

  • Se poate utiliza la pacientele anxioase
  • Se poate utiliza in afectiuni inflamatorii – cand nu se poate face compresia corecta, la mamografie, a sanului
  • Se poate examina sanul in lactatie
  • Se pot examina sanii cu implant mamar (silicon)

Echipa medicala a departamentului de Imagistica - Ecografie Neolife Bucuresti