Femeile au, în mod greșit, percepția că nu trebuie să vină la medicul ginecolog dacă nu le doare ceva...
Dr. Radu Dan Cristian, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie.

Conform celor mai recente statistici, una din 10 românce nu a fost în ultimul deceniu la medicul ginecolog. Atât de gravă este situația?

Statistica, nu știu în ce măsură este reală sau cum se împarte pe populație, urbană și în mediul rural sau pe categorii de vârstă. De exemplu, în București sunt femei tinere care lucrează și au venituri bune și care, nu neapărat prin sistemul de stat cât mai ales prin sistemele private de sanitate, au consultații anuale. Pe de altă parte avem pacientele care vin pe baza biletelor de trimitere și care la întrebarea când ați făcut ultimul consult ginecologic răspunsul este: “Păi, când am născut ultimul copil, acum 30 de ani, 40 de ani “. Probabil dacă faci o statistică și dacă pui femeile care merg o dată, de 2 ori pe an la ginecologie și cele care nu au mers în ultimii 20 de ani niciodată... cam așa iese.

Cele mai multe femei vin când au o problemă sau am învățat în ultimii ani că prevenția este esențială?

Ar trebui cu siguranță mers și ca prevenție. Să ne întoarcem la cauzele pentru care femeile nu merg la ginecolog. În mod greșit au percepția că nu trebuie să vină la medic dacă nu le doare nimic, dacă nu au nicio problema pe care să o perceapă ca fiind acută. Ceea ce este greșit! Multe probleme apar insidious, fără să determine dintr-o dată probleme pe care omul să le perceapă ca fiind dureroase.

Ar trebui inițiate campanii de informare în acest sens? Sunt necesare?

Probabil, da! Ar ajuta acolo unde sunt paciente care nu ajung la medic, acolo unde sunt paciente care se gândesc că totul este în regulă. Probabil că ar veni panicate, așa cum sunt când văd emisiuni tv din în care se trag semnale de alarmă, iar pacientele vin panicate: “Nu am mai fost de 30 de ani la ginecolog dar acum am văzut la televizor și am venit și eu că mi-e frică de cancer.”

Care sunt analizele pe care orice femeie ar trebui să le facă măcar o dată pe an?

Acum depinde cine face această indicație, dacă o face Casă de Asigurări de Săntăte s-ar putea să dea un răspuns, dacă o face pacientul s-ar putea să dea alt răspuns. Pe urmă sunt recomandări ale diverselor foruri naționale, internaționale și așa mai departe. Probabil că luat ca medie, anual ar trebui un consult ginecologic, o ecografie transvaginală, endovaginală ginecologică, un Papanicolau .